poniedziałek, 7 października 2013

Chris Pluzynski chili o co i o kogo chodzi :)


Tak to się zaczyna, otwieram laptopa i zaczynam pisać, o wszystkim i o niczym. W naszym życiu przychodzą chwile kiedy coś się zmienia, motywuje nas do działania, wywołuje łańcuch zdarzeń. W moim życiu taką chwilą był moment w którym podjąłem decyzję o zmianach wszelakich.

Ale o co chodzi ?
Co za zmiany ?
 Skąd pomysł na takie życiowe tornado ?

O życiu, kuchni, pięknie w formie cielesnej, o uczuciach, odczuciach i własnych przemyśleniach :) 
Blog ten nie będzie tylko o jedzeniu ale i o wszystkich prostych przyjemnościach jakie mamy w życiu.


To pierwszy z przepisów który chciałbym Wam zaprezentować :)

Chili con carne z gorzką czekoladą i whisky

Chris Pluzynski
Chili con carne z gorzką czekoladą i whisky
4-6 porcji:
1 kg chudej zmielonej wołowiny
3-4 czerwone cebule, pokrojone w kostkę 

3 posiekane ząbki czosnku
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
2 papryczki chili posiekane (z pestkami)
4 łyżki oliwy
1kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych kostkę

3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
1,5 łyżki mielonego kuminu

1 łyżka suszonego oregano
2 puszki fasoli czerwonej Kidney
1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej powyżej 70-% kakao
60-80 ml whisky
sól, pieprz, liść laurowy
kwaśna śmietana 
ser tarty mozzarella

Na oliwie przesmaż cebulę,paprykę i czosnek dodaj mięso. Gdy odparują soki i całość lekko zbrązowieje, dodaj papryczkę, seler i pomidory. Duś pod przykryciem aż mięso zmięknie ok.20 minut. Dodaj whisky, przyprawy, czekoladę i fasolę, po czym duś na wolnym ogniu kolejne 15-20 minut. Chili podaj w misce posypane startym serem, łyżką kwaśnej śmietany
i posiekaną nacią selera.

Smacznego!

1 komentarz: