Tak to się zaczyna, otwieram laptopa i zaczynam pisać, o wszystkim i o niczym. W naszym życiu przychodzą chwile kiedy coś się zmienia, motywuje nas do działania, wywołuje łańcuch zdarzeń. W moim życiu taką chwilą był moment w którym podjąłem decyzję o zmianach wszelakich.
Ale o co chodzi ?
Co za zmiany ?
Skąd pomysł na takie życiowe tornado ?
O życiu, kuchni, pięknie w formie cielesnej, o uczuciach, odczuciach i własnych przemyśleniach :)
Blog ten nie będzie tylko o jedzeniu ale i o wszystkich prostych przyjemnościach jakie mamy w życiu.
To pierwszy z przepisów który chciałbym Wam zaprezentować :)
Chili con carne z gorzką czekoladą i whisky
![]() |
Chili con carne z gorzką czekoladą i whisky |
1 kg chudej zmielonej wołowiny
3-4 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
2 papryczki chili posiekane (z pestkami)
2 papryczki chili posiekane (z pestkami)
4 łyżki oliwy
1kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych kostkę
3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
1,5 łyżki mielonego kuminu
1 łyżka suszonego oregano
1kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych kostkę
3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
1,5 łyżki mielonego kuminu
1 łyżka suszonego oregano
2 puszki fasoli czerwonej Kidney
1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej powyżej 70-% kakao
1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej powyżej 70-% kakao
60-80 ml whisky
sól, pieprz, liść laurowy
kwaśna śmietana
kwaśna śmietana
ser tarty mozzarella
Na oliwie przesmaż cebulę,paprykę i czosnek dodaj mięso. Gdy odparują soki i całość lekko zbrązowieje, dodaj papryczkę, seler i pomidory. Duś pod przykryciem aż mięso zmięknie ok.20 minut. Dodaj whisky, przyprawy, czekoladę i fasolę, po czym duś na wolnym ogniu kolejne 15-20 minut. Chili podaj w misce posypane startym serem, łyżką kwaśnej śmietany
i posiekaną nacią selera.
Smacznego!
no fajne :) ale ja czekam na posty ukwiecone! cmok!
OdpowiedzUsuń